Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Ο Γκέρσον και η άμυνα ζώνης του...

Άρθρο του Red Patras

Η φετινή ομάδα του μπασκετικού Ολυμπιακού, ξεκίνησε με φιλοδοξίες που έφταναν μέχρι και το ταβάνι του ευρωπαικού στερεώματος, δηλαδή, μέχρι και την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Σπουδαίοι παίκτες αποκτήθηκαν, ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας επέστρεψε καλύτερος απο πότε στους αγωνιστικούς χώρους, και η ομάδα του Πειραιά, έδειχνε έτοιμη να γράψει την δική της ιστορία, ή καλύτερα, να συμπληρώσει ακόμη μια χρυσή σελίδα, στην πλούσια ιστορία του συλλόγου. Ομώς τα πράγματα στην πράξη, αποδείχτηκαν, κάτι περισσότερο απο δύσκολα.

Ολά σε μια ομάδα μπάσκετ ξεκινούν και τελειώνουν στο ρόστερ της ομάδας και στον προπονητή αυτής. Ο Πίνι Γκέρσον λοιπόν, πολλές φορές κατα το κοντινό παρελθόν είχε “πετάξει το γάντι” στους προέδρους του Ολυμπιακού, για το ρόστερ της ομάδας, θέλοντας να τονίσει οτι το φετινό καλοκαίρι, αν αποκτηθούν οι παίκτες που έπρεπε, η ομάδα θα είχε ολα τα φόντα για να πάει ψηλά. Το ερώτημα που τίθεται εδω πέρα λοιπόν, είναι αρκετά σοβαρό. Αποκτήθηκαν οι παίκτες που έπρεπε ? Αποκτήθηκαν οι παίκτες που μπορούν να συγκροτήσουν ένα ρόστερ, ένα σύνολο, μια ομάδα, για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό ξανά, εκεί που του αρμόζει και του ορίζει το παρελθόν. Η απάντηση μάλλον ειναι προφανής. Όχι, όχι, όχι....

Ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι απέκτησε πολλούς παίκτες. Πολλούς και καλούς. Ολοί αυτοί οι παίκτες, μηδενός εξερουμένου, είχαν ενα κοίνο ιδίωμα και χαρακτηριστικό. Ταλέντο στην επίθεση. Η ομάδα λοιπόν, φαίνεται και εκ των πραγμάτων είναι, διαμορφωμένη και στήμενη, στα μέτρα και στις ανέσεις τόσο του προπονήτη, όσο και των ίδιων των παικτών. Με λίγα λόγια, η ομάδα του Ολυμπιακού δείχνει αρκετά απλοική. Ομάδα που βρίσκει λύσεις εύκολες και γρήγορες, χώρις να χρειάζεται να βασίζεται σε κάποια συστήματα, τα οποία χρειάζονται κόπο και εξάσκηση μέσω της προπόνησης, για να βγούν και στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός βασίζεται περισσότερο στο ατομικό επιθετικό ταλέντο του κάθε παίκτη ξεχώριστα, παρά στην ομαδική δουλεία για να βγεί κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό το πράγμα, φαίνεται ο Ολυμπιακός να μην το πληρώνει με μικρότερου βεληνεκούς ομάδες, όπως η Ολυμπιάδα Πάτρας και το Μαρούσι, ωστόσο δεν είναι σε θέση να πάρει παιχνίδια που είναι ιδιαίτερα συμαντικά, με ομάδες ίσου ή ακόμη και ανώτερης δυναμικότητας ( αν πραγματικά υπάρχουν τέτοιες ομάδες στην ευρώπη ). Και αυτό διότι η ομάδα του Ολυμπιακού ειναι μονότονη, απλοική και μονόπλευρα επιθετική.

Είναι λοιπόν γεγονός, οτι αυτή την στιγμή, απο την ομάδα του Πειραιά, λείπει το στοιχείο της άμυνας. Παρ'όλες τις διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκέρσον ότι όλα τα κένα και τα προβλήματα της ομάδας θα δουλευτούν στις προπονήσεις, η ομάδα του παρουσιάζεται μέχρι και... αδούλευτη. Μπορεί επιθετικά ο Ολυμπιακός να παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό πλουραλισμό, αλλά ακόμη και αυτό το χαρακτηριστικό, δεν βασίζεται πάνω σε συστήματα δουλέμενα εβδομάδες στις προπονήσεις, αλλά καθάρα, πάνω στο ταλέντο των παικτών που διαθέτει η ομάδα, κάτι που εκ των πραγμάτων ειναι ιδιαίτερα φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς, ποιούς παίκτες διαθέτει στο ρόστερ του ο Ολυμπιακός. ( παίκτες σαν τον Ματσιγιάουσκας, τον Γκριρ, τον Γούντς, τον Τζάκσον κτλ. μπορούν να βάλουν πάνω απο 20 πόντους έκαστος, αν βρεθούν φυσικά στην μέρα τους ) Το αν η ομάδα ειναι δουλεμένη και ρολαρισμένη, φαίνεται απο την άμυνα. Και εκέι η ομάδα του Πειραιά, και κατ' επέκτασην, ο προπονήτης Γκέρσον, παίρνουν “κάτω απο την βάση”.

Μπορεί κάποιος πολύ σωστά να σχολιάσει οτι η άμυνα, εκτός απο ταλέντο, προυποθέτει και διάθεση απο τον εκάστοτε παίκτη. Μπορούμε λοιπόν να δεχτούμε το γεγονός οτι ατομικά ο κάθε παίκτης του Ολυμπιακού δεν μπορεί να παίξει άμυνα. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, μπορούμε να επιστρέψουμε στο άρχικο ερώτημα που τέθηκε, και να το ξανασκεφτούμε απο την αρχή. Αποκτήθηκαν λοιπόν οι παίκτες που έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον Ολυμπιακό εκεί που του αρμόζει ? Αποκτήθηκαν παίκτες οι οποίοι να ταιριάζουν στην χημεία της ομάδας και να έχουν ο καθένας τους, ξεκάθαρους ρόλους μέσα στο παρκέ ? Γιάτι ο Ολυμπιακός φέτος το καλοκαίρι απέκτησε παίκτες που έχουν ως μοναδικό χαρακτηριστικό το επιθετικό τους ταλέντο ? Γιάτι ο Ολυμπιακός δεν αγόρασε 3-4 αμυντικούς που θα είναι σε θέση να περιορίσουν τον αντίπαλο, σε κρίσιμα σημεία του αγώνα ? Γιατί ο Ολυμπιακός δεν αγόρασε παίκτες που θα έχουν την δυνατότητα να κοντρολάρουν τον ρυθμό της ομάδας και να την οργανώσουν μέσα στο παρκέ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά ? Αν ο κύριος Γκέρσον δεν είναι ο αρμόδιος για να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα, τότε, δεν νομίζω οτι μπορεί κανείς άλλος. Δεν νομίζω όμως οτι ο Ολυμπιακός μπορεί να κοιτάει και ψηλότερα...

ΥΓ. Το επόμενο ματς του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα είναι κόντρα στην Ισπανική Ταού Κεράμικα, στην Βιτόρια ( Φερνάντο Μπούεσα Αρίνα ), σ'ενα γήπεδο που στο 95% των περιπτώσεων ειναι κατηφορικό για τον αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός οφείλει να παίξει το μπάσκετ που ξέρει καθώς η ομάδα της Ταού ( η φετινή περισσότερο απο ποτέ ), ειναι της ίδιας φιλοσοφίας. Και κατα την άποψη μου, στη φιλοσοφία και στον τρόπο σκέψης που θέλει να εμφυσήσει ο Γκέρσον στην ομάδα του Ολυμπιακού, δεν υπάρχει κανένας να τον συναγωνιστεί.